Comuna Greci este locul in care am intalnit un grup de copii foarte activi si motivati pe plan sportiv. Situata in Judetul Tulcea, la poalele celor mai inalte dealuri din Dobrogea, Varful Greci (Tutuianu) 467m, comuna are doar un singur sat cu un numar de aproximativ 5000 de locuitori. 

 

In acest loc linistit si oarecum izolat de traiul de la oras, am gasit echipa de Spartani Juniori, un grup de copii care a luat nastere in vara lui 2020 din dorinta de a face sport de placere si pentru sanatate. In sat lumea nu prea alearga, motiv pentru care in echipa membrii au venit si au plecat insa in prezent sunt 10 copii din cei mai dedicati si prezenti la activitatile sportive care se desfasoara saptamanal. 

 

Capitanul echipei este Florin Andrei in varsta de 13 ani, spartanul junior care a alergat la Crosul faptelor Bune 10km. Ne-am intalnit personal cu el in Comuna Greci iar cand am fost sa ii ducem medalia era la alergare impreuna cu echipa. Strangeau km pentru o cauza caritabila prin care doreau sa ajute un copil bolnav, iar in acea zi au reusit sa stranga nu mai putin de 180km. Florin a contribuit si el cu 26km alergati deoarece in calitate de capitan doreste sa ofere un exemplu pozitiv pentru ceilalti.

 

Copii au varste cuprinse intre 12 si 15 ani iar opt dintre ei merg la Scoala Gimnaziala din Greci. In aceasta perioada scoala se tine doar online, si din fericire are fiecare macar cate un telefon cu acces la internet. “Ne descurcam” spune Florin “insa intelegeam mai bine la scoala”. 

 

Florin este veteranul echipei in materie de alergare, alearga din septembrie 2019 si este foarte pasionat de ceea ce face. Copii fac antrenamente saptamanale iar o medie a echipei este cam de 150km pe saptamana. Se antreneaza de doua ori pe saptamana impreuna, miercuri si vineri iar in rest fiecare alearga in particular. 

 

In acest an nu au reusit sa participe la concursuri deoarece majoritatea s-au anulat. Insa au participat la proba copiilor la Autism 24H iar pe viitor le-ar placea sa participe la mai multe concursuri de alergare in toata tara. 

 

Grupul este coordonat de Domnul Ion Vranceanu despre care Florin spune ca este “un om minunat”. Pe aceasta cale ii multumim si noi Domnului Vranceanu pentru efortul si rezultatele frumoase pe care le au Spartanii Juniori dar si pentru initiativa si implicare.